Leren met een IQ boven de 140: een uitdaging

Vandaag heb ik tijdens een begeleidingssessie de vraag gesteld aan een 17 jarige TTO- dropout: Hoe leer je het beste? Wat heb je al allemaal uitgeprobeerd?

De hele koffer met leren-leren strategieën kwam aan bod, maar zoals bij veel HB jongeren met een IQ van boven de 140 bleef ze hangen in 1 strategie omdat deze 'statistisch gezien' in haar hoofd de meeste keren succes op had geleverd: uitgebreide geschreven samenvatting met veel details om maar niks te missen.

Haar uitleg:

'Tijdens een toets klap ik dicht; met kleurtjes, markers en stripverhaaltjes, mindmaps, humoristische opmerkingen bij de tekst etc. zorg ik ervoor dat ik tijdens het leren voor de toets de stof probeer te onthouden om toch nog een paar puntjes op een vraag te kunnen scoren. En bij de toets zelf, zie ik mijn samenvatting in gedachten voor me. Ik weet precies op welke pagina het antwoord staat en welke kleuren en tekens ik gebruikt heb. Alleen weet ik niet welk antwoord de docent wilt horen omdat de vraag multi-interpretabel is. Geen mij maar gewoon een mondelinge toets!'

En het vervelende is: iedere leer-strategie is voor haar niet voor herhaling vatbaar, omdat ze de keer daarna met dezelfde strategie een onvoldoende haalt. Hierdoor wordt ze onzeker en valt ze terug in een oud leer-patroon: de minst risico-volle' manier van leren.

Ze vertelt dat ze al weet dat ze blijft zitten omdat ze nu een te grote achterstand heeft opgelopen ten opzichte van haar klasgenoten.

Alleen is het een overdenking waard: haar kalender-en ontwikkelingsleeftijd wordt ten opzichte van haar 'nieuwe klasgenoten' volgend jaar nog groter...haar motivatie neemt al af, de frustratie bij haar en de docenten neemt toe, want het vooroordeel: 'je bent toch zo slim, dan moet je TTO "gewoon" aankunnen',wordt meermaals hardop uitgesproken. Je kan vervolgens raden wat dit doet met haar zelfbeeld en zelfvertrouwen...wordt vervolgd!


Kortom: nog werk aan de winkel als het gaat om awareness mbt Hoogbegaafdheid, wat het inhoud en dat niet iedere hoogbegaafde gelijk is, en ook zij passend onderwijs nodig hebben!
Sensable Coaching
Contactgegevens
Telefoon+31 (6) 46 05 31 71
E-mailinfo@sensable.eu
Adres Cadier en Keer
 nabij Maastricht
Kvk 62384627
IBAN NL42 RABO 0301 7913 25
 
Openingstijden
Maandag19.00-21.30
Dinsdag19.00-21.30
Woensdag19.00-21.30
Donderdag19.00-21.30
Vrijdag9.00-17.00
Zaterdag9.00-12.30
ZondagGesloten
Overige